Meditatie februari

Meditatie: ‘Ontmoeten’

In het nieuwe clustermodel worden alle verschillende fascetten van de kerk en onze gemeente heel mooi inzichtelijk gemaakt. Wat komt er kijken bij het organiseren en instand houden van onze gemeente, maar ook: wat maakt ons een levende gemeenschap en waar wordt ieder mens gezien? Vragen die daarbij centraal staan zijn o.a. hoe groeien we in geloof en hoe in gemeenschap?

Ik mag meewerken aan de invulling van het cluster ontmoeting en dat heeft me aan het denken gezet over dat woord: ontmoeten. Het is zo’n alledaags woord, maar het heeft toch ook zoveel inhoud en betekenis.

We gebruiken het om te vertellen dat we iemand gezien en gesproken hebben en als we iemand nieuw leren kennen.

Alleen al het woord zelf: ont-moeten, niet moeten. Is het niet zo dat we, om iemand écht te ontmoeten, daar met onze volledige aandacht bij nodig zijn? Als we tegelijkertijd nog allerlei andere dingen ‘moeten’ en daardoor afgeleid of bezig zijn, kunnen we dan wel iemand ontmoeten? Ont-moeten, eerst stoppen met alle andere drukte en je richten op de ander. Dit doet meteen denken aan het verhaal over Marta en Maria. Zij ontmoeten Jezus en ontvangen Hem bij hen thuis. Marta wordt in beslag genomen door het zorgen voor haar gasten en Maria gaat aan Jezus’ voeten zitten om naar Hem te luisteren.Wanneer Marta Jezus hierover aanspreekt en Hem vraag om Maria ook mee te laten helpen zegt Hij: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’ (Lucas 10:41- 42)

De tijd nemen dus, en los van al onze drukte, overtuigingen en bezigheden in alle rust Jezus en elkaar ontmoeten.

In de tijd van exodus gaf God instructies aan Mozes voor het maken van de tabernakel en de ark van het verbond. Heel speciale richtlijnen zijn er voor de plek waar God Mozes zal ontmoeten. Op de ark, waarin de tekst van het verbond

bewaard wordt, moet Mozes een verzoeningsplaat laten maken, met twee cherubs die er met gespreide vleugels over waken, dat is de plek waar God Mozes, en daarmee zijn volk, zal ontmoeten om hen te vertellen wat Hij van hen verwacht.

God wil zijn mensen ontmoeten, daar maakt Hij speciaal ruimte voor. Vanuit het verbond, de tien geboden om een wereld vorm te geven naar Zijn beeld, vanuit verzoening en onder bescherming van Zijn cherubs, daar wil Hij ons ontmoeten.

In de tabernakel wordt een speciale ontmoetingstent gemaak en daar moeten voor altijd de lampen blijven branden, nooit is God niet thuis.

De bijbel beschrijft een aantal ontmoetingen van mensen met God en het zijn bijzondere, indrukwekkende gebeurtenissen. Het boezemt ontzag in en er gaat soms zelfs dreiging vanuit. Er wordt gezegd ‘niemand zal God zien en leven’ maar God verschijnt in het oude testament ook om mensen een grote opdracht mee te geven. Mozes z’n ontmoeting met God in de braamstruik is het begin van de bevrijding van het volk Israel uit Egypte, Jesaja raakt bij zijn roeping in paniek vanwege zijn onvolmaaktheid in de ontmoeting met de volmaaktheid en heiligheid van God. Uiteindelijk geeft de ontmoeting met God hen bemoediging en kracht voor het vervullen van hun taak.

Ook ontmoetingen tussen mensen kunnen door God gearrangeerd en geleid worden, denk maar aan de ontmoeting tussen Fillipus en de kamerling, God plaatst Fillipus op het pad van de kamerling om hem het evangelie te kunnen uitleggen.

Op deze manier wil God ons ook in ons dagelijks leven ontmoeten. Herkennen wij Hem als we Hem tegenkomen?

Met kerst hoorden we het verhaal van Simeon en Hanna die in de tempel Jezus ontmoeten, gedreven door de Heilige Geest herkenden zij in Hem de messias.

Na zijn hemelvaart stuurt Jezus de Heilige Geest om onder ons te zijn, via de Geest kunnen wij God ontmoeten en onze gedachten en onze handelingen afstemmen op zijn plan. De Geest werkt door mensen heen en in elkaar kunnen wij Gods

werk herkennen. Het is de Heilige Geest die onze zintuigen voorbereidt en die ons in laat zien wanneer God ons een bezoek brengt, ons wil ontmoeten. De vruchten van de Geest zijn gaven, bedoeld om gebruikt te worden ten bate van Gods gemeente.

We delen de gaven in onze gemeente met elkaar door elkaar te ontmoeten op verschillende momenten en in verschillende vormen. Soms bij een kerkdienst, een gespreksgroep, een commissie en ook bij de koffie, een wandeling of een bezoekje. Dit is waar het volgens mij om draait, laten we onszelf ont- moeten en elkaar en onze Heer ontmoeten!

Fokje de Wit – de Graaf

Plaats hier uw reactie

Print your tickets