Meditatie November 2023

Meditatie

Ze komen er weer aan, die heerlijke laatste weken van het jaar met allemaal feestelijkheden en activiteiten en waarin we kerst beleven, een hoogtepunt in het kerkelijke jaar.
Ook de periode waarin menigeen zucht onder allerlei drukte. Van lampionnen knutselen en lekkers inkopen, sinterklaas vie- ren, kerst voorbereiden, noem maar op. We doen het groten- deels onszelf aan en genieten er (meestal) volop van, maar het vraagt ook veel energie.

Nu is de decembermaand drukte altijd een heel herkenbaar ge- spreksonderwerp, maar eigenlijk ervaren veel mensen het hele jaar door wel dat er van alles te doen is én dat we niet altijd weten hoe we rust kunnen vinden.

Dat laatste vind ik altijd bijzonder; als je aan mensen vraagt waar ze stress en spanning ervaren dan noemen ze zo een lijst- je op, maar als je dan vraagt hoe en waardoor ze ontspannen, dan blijft het stil…

Als je van hieruit naar het noorden reist dan vind je daar de sauna’s, richting het oosten vind je badhuizen, hamam, massa- gesalons op elke hoek, noem het maar op. Veel van deze din- gen vind je ook steeds meer bij ons maar toch wordt dat alle- maal als luxe ervaren en zeker niet als alledaags. We moeten hier ‘in het westen’ toch eerst presteren, alles op de rit hebben en dan kunnen we daarna nog wel zien of er tijd overblijft om te relaxen. Het zit zo lijkt het, niet in onze cultuur om tijd te be- steden aan ontspanning.

Terwijl lichaam en geest het toch wel nodig hebben om inspan- ning af te wisselen met ontspanning. Burn-out is een steeds meer voorkomend probleem, al is het niet nieuw. De maat- schappij vraagt veel van mensen.

Ik begeleid veel mensen die door teveel stress en overbelasten lichamelijke klachten ervaren. Een onderdeel wat in veel van mijn behandeltrajecten voorkomt is dus leren om te ontspan- nen, je lijf en je hoofd tot rust brengen, want alleen dan is er ruimte om te herstellen en nieuwe energie op te doen. Dit kan op heel veel manieren en is ook voor iedereen anders. Wat bij- na alle manieren wel gemeen hebben is dat het vereist om je aandacht te richten en je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling, op een fijne herinnering, op je lichaam of op mu- ziek. Daar zit een belangrijk element, niet multitasken, geen to- do lijstjes, niet altijd eerst alle klusjes afmaken voordat…. maar even pauzeren en je aandacht bij jezelf en het hier en nu bren- gen.

Als je opzoek gaat naar ontspanningsoefeningen dan komt je al gauw allemaal oosterse leefwijzen tegen als yoga en mindful- ness en meditaties, alsof ze het daar wel weten hoe het moet, en wij hier niet. Over de achtergronden van deze leefwijzen is vanuit christelijk perspectief veel te zeggen, daar wil ik nu niet op ingaan. Want waar het me om gaat, is dat het helemaal niet waar is dat ontspannen en uitrusten niet in onze cultuur lijkt te zitten! Wie de bijbel leest ziet dat God ons alles wat we nodig hebben, al heeft uitgelegd en voorgedaan.

God vraagt ons niet alleen om in zijn wijngaard te werken, maar ook om de stilte op te zoeken om bij Hem te zijn en van Hem te leren. Het woord ‘mediteren’ komt van het Latijnse ‘meditari’, dat nadenken of overdenken betekent. Het wordt ge-

bruikt voor dit stukje in de keppelstok, als ander woord voor de preek en in de bijbel wordt het vaak gebruikt om ons aan te sporen Gods woord te leren kennen en eigen te maken.
Jezus neemt vaak de tijd om in stilte alleen te zijn met zijn Va- der, als hij weer veel mensen onderwezen heeft keert hij ook weer terug naar een moment van rust en stilte.

Wanneer we in beslag worden genomen door al onze dagelijkse bezigheden of er veel zorgen en stress in ons leven zijn, dan blijft het er soms bij om tijd te nemen voor ontspanning, maar wanneer we in contact blijven met onze Heer, dan zorgt Hij dat we ook weer kunnen opladen. Hij is altijd en overal aanwezig dus kunnen we ook best in onze bezigheden God ontmoeten, maar we vinden echt wederzijds contact met God alleen als er ook momenten van stilte en geen afleiding zijn. We leren door bijbelteksten te overdenken, te ‘mediteren’ met een tekst of ons bewust in te leven, ons te verbeelden in een bijbelverhaal. Ook zorgt God dat we tijd krijgen om te kunnen uitrusten van ons werk, de rustdag. In Hebreeën 4 schrijft Paulus dat “wie gelooft Gods rust binnengaat, en rust kan vinden na werken zo- als God na het zijne”

God zorgt dat we tijd krijgen om uit te rusten, leert ons hoe we rust en stilte kunnen vinden met gebed, bijbel lezen en over- denken en in de kerk.
Alle elementen die worden aangeraden om in balans te blijven in een samenleving als de onze.

In een heel bekende tekst in Mattheüs 11 zegt Hij: “Kom allen bij Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, Ik zal jullie rust geven.”
Hij ziet niet alleen precies wat we nodig hebben om te kunnen leven, om niet opgebrand, burn-out te raken, maar Hij belooft ook om ons rust te geven! Wat is dat fijn om op te kunnen bou- wen, want even stilstaan, even niet piekeren, even niets doen, het gaat helemaal niet vanzelf. We mogen God opzoeken tussen al onze dagelijkse beslommeringen door, met ons hoofd vol ge- dachten, vragen en onrust. Hij belooft ons rust en een plek waar we kunnen opladen, hoe het ook met ons gaat!

Fokje de Wit

Plaats hier uw reactie

Print your tickets